Ορτανσία (Hydrangeaceae)

 

Ορτανσία

Η ορτανσία είναι δικοτυλήδονο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Υδραγγειοειδή (Hydrangeaceae).

Είναι θαμνώδες, φυλλοβόλο φυτό και καλλιεργείται ως διακοσμητικό σε γλάστρες και κήπους.
Τα φύλλα της είναι μήκους έως 15 εκατοστά, σχήματος καρδιάς με οδοντωτή περιφέρεια.
Οι ταξιανθίες της είναι πλούσιες, και σφαιρικές. Αποτελούνται από ροζ, κόκκινα, μοβ, μπλε και λευκά άνθη.
Το χρώμα στα άνθη της καθορίζεται κυρίως από τη γενετική σύσταση του φυτού αλλά και από το έδαφος, ή μπορεί να επιτευχθεί και με εμβολιασμούς.

Η ορτανσία ανθίζει την άνοιξη, ενώ ο πολλαπλασιασμός της προκύπτει από μοσχεύματα, με την καλύτερη εποχή της να είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου. Απαραίτητο για την άνθισή της είναι να περάσει το φυτό για ένα διάστημα από χαμηλές θερμοκρασίες.

Όπως συμπεραίνουμε, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να τη φυτέψουμε σε μέρος σκιερό, με δροσιά, μακριά από τον ζεστό ήλιο.




Οι νέοι βλαστοί της ορτανσίας είναι ευαίσθητοι στον παγετό, γι'αυτό ας έχουμε το νου μας όταν το φυτό μας είναι σε μικρή ηλικία.

Το άνθος της ορτανσίας είναι εντυπωσιακό και μεγάλο, απαρτίζεται όμως από πολύ μικρά λουλουδάκια που κάνουν μια μεγάλη μπάλα. Αν αφαιρούμε με ένα ψαλιδάκι κάθε τόσο, κυρίως από τα πλαϊνά μέρη, μερικά από τα ανθάκια, τότε όσα μένουν θα γίνονται μεγαλύτερα, επειδή θα απορροφούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. Αυτό λοιπόν θα έχει ως αποτέλεσμα εντονότερα και μεγαλύτερα άνθη.

Το κλάδεμα ανθοφορίας της ορτανσίας γίνεται όταν το φυτό μας είναι σε ηλικία ενός έτους, ενώ δε χρειάζεται κλάδεμα διαμόρφωσης, μιας και το σχήμα του άνθους είναι σφαιρικό από τη φύση του.
Τα γέρικα και ξερά κλαδιά της θα πρέπει να αφαιρούνται, ενώ τυχόν κιτρίνισμα στα φύλλα τη στιγμή όμως που οι γραμμές σε αυτά παραμένουν πράσινες, ερμηνεύεται ως έλλειψη σιδήρου λόγω των πολλών νερών.
Σε αυτή την περίπτωση μειώνουμε το νερό στο πότισμα και εφοδιαζόμαστε σίδηρο από ένα γεωπονικό κατάστημα.
Τέλος, φροντίστε να προσθέστε κάποιο λίπασμα πλούσιο σε οργανικά και ιχνοστοιχεία.


Η ορτανσία είναι φυτό το οποίο έχει συνδυαστεί με το Πάσχα και την γιορτή της μητέρας.


Κατά την αγορά του, διαλέξτε φυτά ανθισμένα με βαθύ πράσινο χρώμα στα φύλλα του.
Η ορτανσία είναι φυτό εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας, το οποίο προσαρμόζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ευδοκιμεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ πρέπει να ποτίζεται καθημερινά και να αποφεύγεται η επαφή του με τον μεσημεριανό ήλιο.
Για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η φύτευση της ορτανσίας πρέπει να γίνεται στον κήπο τους μήνες Οκτώβρη – Νοέμβρη, ή Μάρτη – Απρίλη.

Αν επιθυμείτε να έχει ροζ άνθη, πρέπει να της βάλετε χώμα με αλκαλικό ph. Κάτι το οποίο το πετυχαίνουμε προσθέτοντας 50gr. ασβέστη ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αν επιθυμείτε να έχει μπλε άνθη, τότε χρειάζεστε χώμα με όξινο ph.
Αυτό το πετυχαίνουμε προσθέτοντας στο χώμα τύρφη και κάθε χρόνο οργανικό σίδηρο και θειικό αργίλιο.

Πληροφορίες από: wikipedia.org

ydrangeaceae

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας