Πως φυτεύω και καλλιεργώ τζίντζερ (πιπερόριζα)

 tzintzer


Το τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι πολυετές φαρμακευτικό φυτό το οποίο έχει κονδυλώδες ρίζωμα με χαρακτηριστική καφέ φλούδα στο εξωτερικό του, ενώ εσωτερικά έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και αναδίδει χαρακτηριστικό πικάντικο άρωμα.

Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα από μητρικές φυτείες με μήκος 3-5 εκατοστά, βάρος 15-20 γραμμάρια και τουλάχιστον έναν βλαστοφόρο οφθαλμό και κάθε χρόνο μπορεί να φτάσει σε ύψος ως 1 μέτρο και 20 εκατοστά από οφθαλμούς στα ριζώματα του φυτού. 

Το τζίντζερ είναι τροπικό φυτό, δεν επιβιώνει στον παγετό. 
Εάν ζείτε σε περιοχές με πολύ κρύο, είναι προτιμότερο να καλλιεργήσετε το τζίντζερ σε κλειστούς χώρους και να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε εξωτερικούς χώρους τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια. Το τζίντζερ  μεγαλώνει καλά στη σκιά, έτσι μπορεί να ευδοκιμήσει εύκολα στο σπίτι σας, όπου δεν υπάρχει το φως του ήλιου όλη την ημέρα.

Νωρίς την άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια.
Θα χρειαστείτε μια φρέσκια ρίζα τζίντζερ, την οποία μπορείτε να αγοράσετε από το μανάβικο. 
Επιλέξτε μια ρίζα τζίντζερ που να είναι φρέσκια χωρίς ρυτίδες. 
Τα μάτια που έχουν αρχίσει να γίνονται πράσινα είναι ιδανικά, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
tzintzer
 Το τζίντζερ ευδοκιμεί σε γόνιμο καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
 Το έδαφος θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία και να έχει καλή αποστράγγιση. 
Αν χρησιμοποιείτε χώμα κήπου, αναμείξτε το με κομπόστ για καλύτερη ανάπτυξη των ριζών. Μην επιλέγετε κακής ποιότητας ή με υψηλή περιεκτικότητα σε πηλό. Τα φυτά τζίντζερ ευδοκιμούν καλά σε ήπια όξινα εδάφη, τα επίπεδα pH του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 6,1 έως 6,5.

 Πώς να το φυτέψετε:
Πριν από τη φύτευση αφήστε τη ρίζα στο ζεστό νερό για μια νύχτα θα προωθήσει την ανάπτυξη των φυτών.
Γεμίστε τη γλάστρα με φυτόχωμα.
Τοποθετήστε το τζίντζερ στο έδαφος με τα «μάτια» στραμμένα προς τα επάνω.
Καλύψτε με ένα πολύ λεπτό στρώμα χώματος 1 - 2 εκατοσ
τά. Ποτίστε καλά μέχρι το χώμα να είναι υγρό μέχρι το κάτω μέρος. 
Τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα σημείο όπου θα έχει ηλιακό φως το πρωί και σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 Το φυτό τζίντζερ μεγαλώνει και απλώνεται οριζόντια, γι 'αυτό επιλέξτε ένα ρηχό με πλάτος δοχείο. Το ιδανικό μέγεθος γλάστρας για να αναπτυχθεί είναι πλάτους τουλάχιστον 15 ιντσών. Οι ρίζες του τζίντζερ αναπτύσσονται οριζόντια, έτσι το πλάτος της γλάστρας είναι πιο σημαντικό από το βάθος. Οι μικρές γλάστρες είναι καλύτερες γιατί μετακινούνται εύκολα μέσα και έξω. Οι γλάστρες πρέπει να έχουν καλό σύστημα αποστράγγισης. 

Το τζίντζερ χρειάζεται μερική σκιά ή περιοχές με πρωινό ήλιο. Αν το καλλιεργήσετε σε κλειστό χώρο, τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό δωμάτιο όπου το τζίντζερ θα εκτίθεται σε έμμεσο ηλιακό φως.
 Αν το καλλιεργήσετε σε εξωτερικό χώρο, τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα σημείο όπου θα εκτίθεται στο ηλιακό φως το πρωί, αλλά θα είναι σκιερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Η περιοχή καλλιέργειας πρέπει να προστατεύεται από τον αέρα και την υγρασία.
Η γλάστρα θα πρέπει να ποτίζεται με τη μορφή ντους χρησιμοποιώντας ένα δοχείο ποτίσματος. 
Το τζίντζερ χρειάζεται πολύ υγρασία για να ευδοκιμήσει, το έδαφος δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού. Κρατήστε το έδαφος υγρό συνεχώς. Μην υπερχειλίσετε τα φυτά, καθώς  η υπερχείλιση θα αποβάλλει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα μαζί με το νερό. 
 Κατά τη θερινή περίοδο, ποτίζετε τα φυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το χειμώνα, ποτίζετε τα φυτά, όταν απαιτείται.

Συγκομιδή
Όταν τα κάτω φύλλα αρχίζουν να γίνονται κίτρινα και πεθαίνουν, δείχνουν ότι το τζίντζερ είναι έτοιμο για συγκομιδή. Η περίοδος συγκομιδής περίπου του φυτού τζίντζερ είναι 10 μήνες. Μικρά κομμάτια τζίντζερ μπορούν να συλλεχθούν 3-4 μήνες μετά την έναρξη της καλλιέργειας. Τραβήξτε λίγο χώμα στην άκρη της γλάστρας για να βρείτε κάποια ρίζα τζίντζερ και καλύψτε το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο το τζίντζερ μπορεί να συγκομιστεί ασταμάτητα, όσο στο φυτό δίνεται η σωστή φροντίδα. Οι νεαρές ρίζες τζίντζερ πρέπει να συλλέγονται πολύ προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρισμένο μαχαίρι για να κόψετε το φυτό.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας