Πως σπέρνω και καλλιεργώ σπανάκι (Spinacia oleracea)

Spinacia oleracea




 Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ετήσιο φυτό ψυχρής εποχής, της οικογένειας των Χηνοποδιοειδών. Καλλιεργείται για τα λεία ή κυματοειδή βαθυπράσινα φύλλα του.


Ευδοκιμεί σε δροσερό καιρό και αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε εξωτερικούς χώρους νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Στις περιοχές με ήπιο χειμώνα καλλιεργείται το σπανάκι σε εξωτερικούς χώρους και το χειμώνα.
Είναι ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό, αποδίδει πολλά φύλλα σε σύντομο χρονικό διάστημα στον ήπιο καιρό της άνοιξης και του φθινοπώρου
 σε θερμοκρασία μεταξύ 10-21 °C.
Για να καλλιεργήσετε σπανάκι δύο φορές το χρόνο, φυτέψτε περίπου 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό την άνοιξη και πάλι 6 έως 8 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό το φθινόπωρο. 


Σπείρετε την άνοιξη μέχρι οι θερμοκρασίες να φθάσουν στους 18 °C και η μέρα ν’ αρχίσει να μεγαλώνει. Σπείρετε ξανά τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη για φθινοπωρινή καλλιέργεια.
Το φυτό χρειάζεται μόνο 5 ώρες ήλιο την ημέρα και αναπτύσσεται και σε μερική σκιά.
Την άνοιξη τα φυτά θα αναπτυχθούν ψηλά και θα ανθίσουν όταν ο καιρός είναι ζεστός και οι ημέρες είναι μεγαλύτερες από 14 ώρες.
Το σπανάκι αναπτύσσεται ταχύτερα σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη. Προτιμά το pH του εδάφους από 6 έως 7. 


Ο πιο συνηθισμένος τρόπος σποράς είναι απευθείας στο χώμα. Ρίξτε 3-4 σπόρους σε γουβίτσες βάθους 1 εκατοστό και σε απόσταση 30 εκατοστών μεταξύ τους αυτό του δίνει το χώρο που χρειάζεται για να φτάσει το πλήρες μέγεθος.
Μπορείτε να σπείρετε σπανάκι σε γλάστρες γεμάτες με φυτόχωμα υψηλής ποιότητας.
Οι σπόροι του σπανακιού θα βλαστήσουν σε 5 έως 9 ημέρες εάν το έδαφος είναι κρύο μπορεί αυτό να διαρκέσει περισσότερο περίπου 21 ημέρες.



Το σπανάκι θέλει τακτικό πότισμα σε μικρές δόσεις, καθώς διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Χρειάζεται αυξημένα ποτίσματα μόλις ανεβεί η θερμοκρασία την περίοδο της άνοιξης.

Η καλλιέργεια του σπανακιού χρειάζεται απομάκρυνση των ανεπιθύμητων χόρτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των νεαρών φυτών. 


Για λίπανση χρησιμοποιήστε οργανικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Η εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ή δύο φορές στη διάρκεια της καλλιέργειας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χωνεμένη κοπριά.


Το σπανάκι είναι έτοιμο για συγκομιδή μόλις τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα για κατανάλωση. Αφαιρώντας μόνο τα εξωτερικά φύλλα και επιτρέποντας στα κεντρικά φύλλα να μεγαλώνουν αυτό θα επιτρέψει στο φυτό να συνεχίσει να παράγει.
Η επιλογή συγκομιδής των εξωτερικών φύλλων προκαλεί επίσης μικρή καθυστέρηση της ανθοφορίας.
Την άνοιξη, όταν τα φυτά πρόκειται να ανθίσουν τραβήξτε ολόκληρο το φυτό ταυτόχρονα για να απολαύσετε τα φύλλα πριν γίνουν πικρά.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας