Πασχαλιά (Syringa vulgaris)


pasxalia
Η Πασχαλιά (Syringa vulgaris) είναι φυλλοβόλος θάμνος από τους πιο αρωματικούς που μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει ολόκληρο δέντρο. Χαρακτηριστικό της είναι πως ανθίζει τις μέρες περίπου του Πάσχα.  Είναι μοσχομυριστή και φουντωτή. Τα χρώματά της είναι το λευκό , το κίτρινο και  το μωβ. Το μωβ ίσως θεωρείται το πιο δημοφιλές χρώμα.
Η καλλιέργεια της είναι σχετικά εύκολη. Είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και τον παγετό. Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία και έδαφος με καλή στράγγιση. Φτάνει μέχρι τα 10 μέτρα ύψος.
Η πασχαλιά αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά φυτά. Είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά των κηπουρών και όχι άδικα. Τα λέει όλα το θεσπέσιο άρωμα και το ζωηρό μωβ ή το απαλό λευκό χρώμα των λουλουδιών της.
Τα πλούσια λουλούδια της μπορείτε να τα χαρείτε και μέσα στο σπίτι. Αν έχετε μία φουντωμένη και γεμάτη με τσαμπιά από άνθη πασχαλιά, μπορείτε να κόψετε κλαδιά με λουλούδια και να στολίσετε  στα βάζα. Θα διατηρηθούν φρέσκα για αρκετές ημέρες, αρκεί να τους αλλάζετε κάθε δύο μέρες το  νερό στο βάζο.

Τα μέρη του φυτού είναι πικρά. Σ' αυτό το γεγονός έγκειται και η φαρμακευτική αξία του. Είναι καλό αντιπυρετικό. Τονωτικό και κατάλληλο γι αυτούς που υποφέρουν από δυσπεψία, φούσκωμα και διάρροια αλλά και όσους πάσχουν από ρευματισμούς.

Σημαντικό είναι για περισσότερη ανθοφορία να κλαδεύετε αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας. Συνήθως μετά το κλάδεμα παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη που μπορεί επίσης να σημαίνει και ανεξέλεγκτη κλαδοφυΐα.  Ταυτόχρονα με το κλάδεμα απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά.  Έτσι, με ένα γερό κλάδεμα θα δημιουργηθούν δίοδοι, για να μπορέσει να περάσει άφθονο φως και δροσερός αέρας σε όλο το φυτό.
πηγή: www.fitoriofreris.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη

Φόρμα επικοινωνίας